2020 Med nöd och näppe!!

2020 hann vi precis bränna av ett härligt Knytkalas innan panedemin gjorde att det inte var tillåtet att träffas i så stora grupper. 2020 års upplaga hölls i Folkuniversitetets lokaler

Niklaus Bauer

Dags att presentera flugbindarna. Först ut Niklaus Bauer. Niklaus är troligtvis norra Europas (Kanske tom hela Europas) mest kända gäddflugbindare och gäddflugfiskare. Niklaus jobbar till vardags på Fly dressing som han är delägare i.

För dig som inte kan komma på Knytkalaset, eller som helt enkelt inte kan få nog av Niklaus, så kommer han och hans om möjligt ännu skäggigare kollega Daniel Bergman att hålla hov på Fiskecenter tisdagen den 4 februari.

Magnus Nygren

Precis som Niklaus Bauer har Magnus varit med på alla Knytkalas. Magnus är expert på ledade streamers och en hejare på hjorthår.

Viggo Larsson

Vår förste internationella flugbindare! Viggo Larsson 45 år fra Mo i Rana ved Polarsirkelen i Nord Norge. Har holdt på med fluebinding og fluefiske siden jeg var 14 år. Jeg tok mitt første fluebindekurs i 1989.

Mitt hovedfokus nå er tørrfluer og nymfer, men binder streamere og sjøørret fluer. Jeg har også min egen signaturserie på sjøørret fluer Larsson`s Arctic Shrimp.

Min store inspirasjon innen fluefiske har vært Gunnar Westrin. Så mye som jeg er ute å fisker blir man veldig inspirert av naturen vi har her og alle man fisker sammen med. Drivkraften som gjør at jeg holder de gående er nok følelsen av fullstendig ro i sjelen som jeg føler jeg får bak stikka og ute på turene. Samt alle de fantastiske menneskene man treffer rundt om i verden med samme hobby, om det er fluefiske eller fluebindemesser.

Nils Lindberg

Nils Lindberg, en uppåtstigande stjärna när det gäller klassiska laxflugor!

Kort om mig – Bor i Kåge strax norr om Skellefteå med vackra lilla Kågeälven alldeles runt knuten. Helst av allt tacklar jag ett lätt spö med en torrfluga och jagar öring i strömmande fjällvatten. Tack vare närheten till fina lax- och havsöringsvatten så förlänger jag min fiskesäsong med att fiska i dessa.

Trots att mitt fiskefokus ligger i torrflugefisket så spenderar jag mest tid på att binda klassiska laxflugor, vilket jag också kommer att göra under Knytkalaset!

Peter Ohlsson

Det är tredje gången som Peter är med på Knytkalaset. En efterfrågad flugbindare som binder finfina lax-och havsöringsflugor.

Välkommen Peter!

Guhuru

Ghuru kommer till Knytkalaset!

Kom och träffa the one and only Ghuru. Ghuru är den enda som kan ta en spik och lite sågspån och vips så har han gjort en realistisk nattslända.

Glöm inte att köpa Ghurus bok!, En stor del av intäkterna går till restaureringen av Åhedån.

Per Johansson

Mitt intresse för flugfiske och flugbindning kom när jag var i 11-12 års åldern. Under min uppväxt fiskade jag i Österdalälven, Älvdalen , ofta då med min morfar och kusin. Flugorna vi använde var mest Brittiska mönster som Silver Doctor, Greenwells Glory, Wickhams Fancy, The Butcher osv, och även egna specialare så klart med blandat resultat som följd.

Där lades grunden för mitt intresse.

Med tiden gick intresset över mer till laxfisket och laxflugor och resorna gick mest till dom Norska laxälvarna. Jag började märka att Speyflugorna hade något speciellt och dom fungerade bra. Mitt intresse för att binda dom vart större och dom senaste åren har jag bundit på en del mässor främst i Sverige och Norge men även i Canada.

Väl mött på knytkalaset

Per Johansson

Mikael Lindholm

Mikael Lindholm heter jag och bor i Solna men kommer ursprungligen från Värmland. Jag har flugfiskat i ca 10 år och bundit flugor nästan lika länge. Det ger en extra dimension till flugfisket och jag kommer fortfarande ihåg den första fisken på en egen fluga. Dessutom har man många trevliga stunder vid städet under vinterhalvåret också. Använder just nu helst naturliga material i mina flugor. En torrfluga sitter nästan alltid längst ut på tafsen och jag fiskar efter harr, öring och röding. Fiskar helst uppe i fjällen i strömmande vatten men gillar även att sitta i en flytring i en liten stilla skogstjärn.

På senare år har jag börjat slöjda knivar och har även fått till några kåsor.

Föreläsningar

11.00 Länstyrelsen, Torleif Eriksson. Harrprojektet mm

12.30 Leif Milling visar bilder och berättar.

14.00 Niklaus Bauer, Det viktigast att tänka på när man binder gäddflugor. Filmas och visas på storbild.

Föreläsning Niklaus Bauer

Det viktigaste att tänka på när man binder gäddflugor.

Det blir en livebindning som kommer att visas på stor skärm. Niklaus kommer att visa de viktigaste tipsen och trixen när man binder gäddflugor. Naturligtvis kan man även använda en del av teknikerna till annan typ av flugbindning.

Flugan på bilden är inte nödvändigtvis den fluga som kommer att bindas.

Utställare

Det var inte så många utställare, men ack så goda.

Leif Milling på Knytkalaset!

Fotografen, författaren och flugfiskaren Leif Milling från Gimdalen kommer till Umeå och Knytkalaset. Så se nu till att fylla på era swich-konton och köp minst en bok var.

Om du har svårt att välja så kommer här ett boktips; köp alla som du inte har!

Har du redan alla böcker? Köp en och ge bort i present. Ville är exempelvis en fantastisk gå-bort-present till hundägare.

Oavsett, passa på att skaffa ett signerat ex!

Välkommen Leif!

Fiskekompisen

Vad vore ett Knytkalas utan allas våra fiskekompisar FISKEKOMPISEN? Sveriges största fiskepodden, producerad i Umeå. Lyssningsrekommendation och uppladdning inför Knytkalaset. Lyssna på avsnitt;

5. Knytkalaset (Det första Knytkalaset från 2016)

53: Knytkalaset (Flugfiskemässan i Brännland 2018)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *